Tato stránka se zabývá aktuálním děním ve světě. Není to zpravodajský deník, nedozvíte se odtud nejnovější informace. Dozvíte se jiné pohledy lidí, pohledy mě, můžete změnit svůj úhel pohledu na věci, které se v blízké době odehrály.

Simon (25): Vyděšenost brzy nahradí hněv

Otřesná událost, která se stala ve Francii v noci z pátku 13. na sobotu, opět změnila svět zase k méně bezpečnějšímu místu. Lidé si uvědomují, jak je život křehký a jak stačí málo k tomu, abychom tady zítra už nebyli.

Seznamte se ze Simonem, kterému je téměř 25 let, žijícím na severu Francie. Na místě události nebyl, nicméně má to od Paříže 2 hodiny autem a může nám popsat, jak situaci vnímají Francouzi.

Jak se neštěstí projevilo/projevuje v místě, kde bydlíš? 
Všude ve Francii se projevilo stejně. Lidé byli šokováni, nechápali, proč a jak se to mohlo stát. Téměř všechny akce (kulturní,..), které byly tento týden plánovány, byly zrušeny.

Jak se bezprostředně po útoku projevila vláda, hlava státu? 
Prezident mluvil rychle, vyzýval k sjednocení francouzských občanů k překonání tohoto teroristického útoku. Byl to poměrně přesvědčivý a upřímný projev.

Jaké máte v zemi nyní, bezpečnostní opatření? 
Byl vyhlášen nouzový stav (état d’urgence), který dává vice síly policii a umožňuje prefektovi zrušit události jako koncert, v některých oblastech zastavit dopravu a dokonce nařídit zákaz vycházení.

Myslíš, že tato situace nemusela vůbec nastat a mohlo se jí předejít nějakým preventivním opatřením?
Ne, to si nemyslím..Chci tím říct, že bezpečnostní složky už dávno zakročily proti něčemu obdobnému, aby se stalo, ale nemůžou vidět všechno. A tohle byli profesionální vrahové, moc dobře věděli, jak zůstat ve stínech. Muselo se to stát.

Jaká jména nejčastěji padají u vás v zemi, kdo podle vás za situaci může?
IS se prohlašoval za původce těchto útoků.

S narůstajícími počty teroristických útoků ve Francii rostou i obavy. Zdá se, že situace už se dávno vymkla kontrole. Na sociálních médiích kolují fotky, celebrity a „obyčejní lidé“ projevují sympatii s Francií s trikolorou na jejich profilových fotkách. Jak lidé přijímají tady to?
No, upřímně si myslím, že každý je tím, co se stalo, šokovaný. Každý se snaží být v komunitě, být spolu, a tohle je dobrý nápad. Mnoho mých kamarádů to udělalo taky nebo darovali krev obětem.

Jsou lidé ve vaší zemi vyděšení nebo naštvaní? 
Právě teď jsou více vyděšení, ale myslím, že brzy vyděšenost nahradí hněv.

V lednu, když se staly útoky na Charlie Hedbo a byly mířeny proti nějakým lidem, i když byli lidé šokováni, nemyslím, že byli tak vyděšení jak teď, když nebyl žádný terč, žádný cíl. Kromě toho zabít co nejvíce lidí, co mohli.

Nezáleží, kdo jsi, co děláš, pokud večeříš v restauraci nebo jdeš na koncert (věci, které se udály teď), mohl bys zemřít, jen tak bez důvodu. Mohl jsem zemřít taky. A znám ty místa, často jezdím do Paříže na koncerty.

Bereš svůj domov nyní za bezpečné místo k životu, když se všude vynořily policejní hlídky? 
Ano i ne. Protože teroristé jsou chytří, neudělají nic teď, když je ochranný systém na tom nejvyšším stupni. Počkají, až bude níž, a až to bude, jedno jestli za jeden, dva, tři nebo pět měsíců…tak pak zaútočí znovu.

Kromě toho, koordinovaná operace jako tahle zabere spousty času, energie a peníze k zorganizování. Teď udělali svůj velký krok tady, a zabere jim nějaký čas, než to udělají znovu.

¡Compártelo!

0 komentářů:

Okomentovat

Buscar

 

...
DAY BY DAY Copyright © 2011 | Tema diseñado por: compartidisimo | Con la tecnología de: Blogger